Dobbel underholdning

SONY DSC

For noen dager siden gikk jeg igjennom 2013-krukka mi med opplevelser og happenings utover året. Jeg må ærlig innrømme at det var mye av det jeg ikke husket. Så tenker jeg, hvorfor i alle dage husker jeg ikke slike gode opplevelser? Men jeg kommer på svaret ganske kjapt: Jo fordi, mobiltelefonen har kjent på opplevelsene, ikke jeg. Så mange ganger som jeg har prøvd å holde hånden i ro for å få et perfekt filmopptak. På denne måten kan jeg se tilbake på det senere, noe som er en flott ting. Likevel merker jeg at underholdende media har tatt helt overhånd og det er svært få som lever i presens. Istedenfor blar man bare opp i media når man trenger å friske opp minnet. Jeg har vært med på mye i år og det skremmer meg at jeg trengte de lappene i 2013-krukka mi for å komme på alt (det meste) jeg hadde gjort. Massemedia husker det for oss, det er det som er problemet.

SONY DSC

Om ikke det er nok med at media fungerer som vår hukommelse, trenger vi også dobbelt opp med underholdning. I en samtale rundt bordet her hjemme, kom det opp at kino har blitt kjedelig. Jeg, personlig, blir rastløs like etter det har passert én time av filmen, da får jeg makk i ræva, enten jeg er hjemme eller på kino. Jeg piner meg gjennom den siste delen, sjekker telefonen eller noe sånt. Again, the problem. Kino har ikke blitt kjedelig, og filmene har ikke blitt for lange. Det er vi som er alt for avhengige av oppdateringer på feeden, som hele tiden må sjekke snapchat, mail, facebook, instagram, pheed & u name it. Og gjett hva jeg gjør nå! TV står på, jeg sitter i godstolen og taster på PC med mobilen på armlenet. For et liv..

Put away your phones and cameras and just be human for a while

– The Lumineers’ vokalist stoppet musikken midt i introen til låta Ho Hey da han foreslo at publikum skulle legge fra seg duppedingsene og slutte å gjemme seg bak de skjermer og blitz.O’lala this I like! Les artikkelen (fra mars 2013) på DailyMail. Oppfordrer til å gi dere selv noen minutter til å tenke gjennom det her. I tillegg har det gått rundt en video om dagens telefonbruk som du kanskje har sett allerede, men ta en titt hvis ikke. I Forgot My Phone. Om du har det vanskelig for å legge fra deg mediene, prøv i alle fall å stoppe med dobbeltunderholdningen, som vi mange er så besatt av. Skru av internett-tilgangen og gi deg selv litt privatliv.

Lise Dybvik

Advertisements

4 Replies to “Dobbel underholdning”

  1. Oj, gjelder denne “regelen” for kamera-bruk også? Jeg legger alltid fra meg mobilen når Kasper er våken (kanskje ikke like mye tidlig på morran, men resten av dagen), men da hender det jo ofte at jeg putter kameraet i lomma og løper etter og bare knipser….

    1. Nei, i mitt hode gjelder ikke kamera i dette tilfelle :) Jeg snakker mer om mediene man bruker for å holde seg oppdatert om hver minste detalj i folks hverdag, og deling av informasjon som helst skulle blitt holdt privat. For all del ta med deg kamera! Jeg mener bare at man må ikke gå glipp av øyeblikkene mens man prøver og foreviggjøre dem :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s