Fengselsbesøk – Kerobokan Prison

SONY DSC

17. april 2005 ble ni australiere arrestert for narkotikasmugling i Denpasar her på Bali. To av dem er dødsdømte og vi har fått lov til å møte én av dem. Vi besøkte Kerobokan Prison i et møte med Myuran Sukumaran hvor han viste oss rundt i den bedre delen av fengselet. Fordelt utover flere rom satt folk å malet, designet t-skjorter eller smeltet sammen fine smykker. Dette er noe av det blant andre Myuran har satt igang for å aktivisere fangene slik at verden utenfor blir enklere å ta i mot når de slipper ut. Det var en merkelig følelse å gå gjennom fengselsområdet. Hvordan skulle man oppføre seg? Du har lyst til å smile, men får dårlig samvittighet fordi plutselig kan det se ut som om man smiler av medlidenhet, når alt du vil er å være hyggelig. Hvordan har de det? Hvorfor er de her egentlig?

Myuran Sukumaran og Andrew Chan ble begge pekt ut som bakmenn i et smuglerforsøk på 8,3 kg heroin. Bali Nine har blitt et navn på gruppen australiere som sies var med på smuglerforsøket. Én fikk 20 år, seks fikk livstid, og to venter på presidentens benåding. På grunn av mye media rundt Bali Nine, har presidenten et dilemma. Dersom han lar henrettelsen skje, vil han få et negativt internasjonalt rykte på seg, og dersom han velger å se bort i fra henrettelsen, vil det vekke store opptøyer i landet. Om henrettelsen blir bestemt, kan alt skje i løpet av bare en uke.

mg_7020
Fra en tidligere auksjon med Gateway College. Foto: Nicolai Karlsen 

Man kunne aldri ha gjettet at dette mennesket er dødsdømt. Alt han gjør for at de innsatte skal kunne ha noe å brødfø seg av når lenkene kastes. Han har til og med startet opp en bedrift der de får solgt malerier, sølvsmykker, og t-skjorter som de har trykt opp selv. Gateway College har en fin avtale med Sukumaran der vi får muligheten til å tjene inn penger til videre prosjekter. Hvert semester her på Bali har det foregått en auksjon i skolens tilsyn hvor du kan selge omtrent hva du vil og de går for de merkeligste priser. På slutten av semesteret er det for eksempel ikke mange studenter som nøler med å betale 400.000 IDR (ca 200kr) for en melkesjokolade. Denne auksjonen er en gylden mulighet for å selge ulike varer som er håndlaget i fengselet. Pengene for bildene går til å utvikle Myurans prosjekter i fengslet samt diske opp med mer utstyr.

Advertisements

One Reply to “Fengselsbesøk – Kerobokan Prison”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s